fbpx

Harlem Lake

Blending 70s soul with contemporary bluesrock

Swampy southern rock maar dan gewoon uit de delta van de haarlemmermeerpolder: Harlem Lake brengt americana naar Nederland zoals nog niet eerder gehoord. 

Johan Derksen presenteerde hun album, Giel Beelen nodigde ze uit op Radio 2, ze waren het voorprogramma van Walter Trout, wonnen de Dutch Blues Challenge en brachten hun 12-mans band mee naar de studio van Radio Veronica. Harlem Lake werkte de hele corona crisis door aan hun debuut en begint eindelijk de vruchten te plukken. 

Onder zijn eigen naam richtte Dave Warmerdam zijn band op, nadat hij als 16-jarige in Memphis in de halve finale van de International Blues Challenge iedereen verbaasde met zijn pianotalent. Gitarist Sonny Ray en zangeres Janne Timmer sprongen vlak daarna aan boord en een bijzonder trio was geboren. De nodige uren werden gedraaid. In de overvolle kroegjes en op bluesfestivals vond de band hun achterban. Na een sterk live album beloofde 2020 grotere podia, grotere festivals en tours naar Duitsland en België, maar de pauze knop werd ingedrukt door de pandemie van 2020. Dus ging de band aan de bak. Er werd nieuw materiaal geschreven en het idee voor een 12-mans band ontstond. De invloeden van Joe Bonamassa, Dire Straits, Little Feat en BB King werden tot elkaar gesmolten en uit de oven kwam Harlem Lake. Dave Warmerdam Band doopte zich om en refereert met de nieuwe naam direct naar hun roots: de Haarlemmermeerpolder. 

Een paar maanden na de naamswijziging, vond er een wisseling van de wacht plaats. Benjamin Torbijn en Kjelt Ostendorf namen de drums en bas op zich. Het eerste concert met het nieuwe 5-tal was in 013 als voorprogramma van Walter Trout. De uitverkochte zaal in Tilburg werd op 3 september voorbereid op het eerste album van Harlem Lake.

Op hun debuutplaat ‘A Fool’s Paradise vol. 1’ hoor je enkele odes aan de blues, maar vooral prachtig vormgegeven nummers met invloeden uit Americana, rock en soul. De bedachtzame arrangementen van Dave sluiten nauw aan op de teksten van Janne, die bekend staat om haar poëtische metaforen en krachtige stemgeluid. Sonny Ray maakt het af met emotie die diep van binnen komt. Ze vertellen de aloude verhalen over liefde, verlies en verlangen door een schaamteloze schets van hun binnenwereld te delen. 

Het liefst treedt Harlem Lake op met hun 12-mans band. Met deze grote, bijna amerikaanse bezetting van blazers, achtergrondzang, gitaar en percussie speelden zij hun album release show in Grolloo, gepresenteerd door Johan Derksen. Derksen kondigde Harlem Lake aan als de meest talentvolle, jeugdige band van Nederland en zei over het album: ‘’Dit is onnederlands goed en ik kan de hem echt aanbevelen. Echt een prachtige, waardevolle CD om in de kast te hebben staan.’’ 

Bij Radio Veronica speelde Harlem Lake ook met hun grote formatie. Ze werden uitgenodigd om hun tweede single release te vieren met een radio optreden van 4 nummers. Een muzikaal spektakel, maar ook zonder alle toeters en bellen is de band overtuigend. De dame en 4 heren spelen iedere gelegenheid alsof ze op Lowlands staan, energiek én oprecht. Zo  ook bij Giel Beelen live op Radio 2 op 12 november. 

A Fool’s Paradise vol. 1 verscheen 31 oktober op CD en op 12 november op alle streaming services. Meer info, tourdata en CD verkoop op www.harlemlake.com.

Quotes

”Het debuutalbum van Harlem Lake is on-nederlands goed.” – Johan Derksen

We geven het stokje door.” – Tineke Schoemaker, zangeres Barrelhouse

”Wat een belofte voor de toekomst, deze nieuwe generatie hardwerkende muzikanten, die vernieuwing van de blues wil garanderen.” – Bluesmagazine

Press

3voor12 Noord-Holland

”Blues zoals blues hoort te zijn op ‘A Fool’s Paradise Volume 1”’

Haarlems Dagblad, interview

”’A Fool’s Paradise vol. 1′ is allesbehalve traditionele ‘twaalf maten blues’.”

Cuxhavener Nachrichten, concert review

”Die junge Frau mit der unglaublich klaren, ausdrucksstarken Powerstimme war das Aha-Erlebnis des Abends.”

Rock ‘n Force, album review

”Through Rock, Blues and Soul, the Dutch show incredible depth and a feeling of perfect fluidity, all guided by the intense and powerful voice of their singer. Monumental.”

Alternative FM, album review

”Harlem Lake laat blues weer klinken zoals het hoort op ‘A Fool’s Paradise Volume 1′”

Muziscene, album review

”The River komt extra hard binnen. Het stevige nummer is een instant klassieker, die de tand des tijds met gemak zal doorstaan.”

Instagram
Titel
YouTube

BOOKINGS: Nico de Cock | Big D Bookings
info@bigdbookings.com | +32 (0)477 44 27 03

BOOKINGS DUO/TRIO: Marjon Warmerdam | Groovetown
info@groovetown.nl

CONTACT:
info@harlemlake.com

TECHNICAL INQUIRIES:
Dave Warmerdam: +31 6 51 43 68 30

 

Menu
X